Andrea Paolini Merlo

A táncművészeti és a koreográfusi hivatást tartom a fő mesterségemnek a Magyar Nemzeti Balettnél, és úgy gondolom, hogy a fotográfia ideális eszköz arra, hogy megragadjuk a tánc harmóniáját és szépségét. A test, lelkünk látható formájaként, a legközvetlenebb kommunikációs eszköz, amivel az ember rendelkezik, és ezt az eszközt a táncművészek teljes kontroll alatt tudják tartani. Úgy a koreográfusi, mint a fotográfusi munkámban alapvető dolognak tartom a táncművészekkel való kapcsolatot. Ez a kapcsolat mindig kétirányú és állandó kölcsönös inspiráción alapul.

A fényképészettel, 1987-ben, az édesanyám szülőföldjén, a csodálatos Argentínában tett utazás alkalmával kezdtem el foglalkozni. Attól a naptól kezdve más szemmel kezdtem el szemlélni a világot: megtanultam meglátni és aprólékos figyelemmel értékelni a minket körülvevő összes csodát. Képzésem fontos állomása volt, amikor 1988-ban elolvastam Ansel Adams csodálatos három kötetét, és azonnal beleszerettem a művészetébe és a „zóna rendszerébe”. Így, 1989-ben kezdtem el alkalmazni a középformátumú fotózást.

A technológia és a fejlődés rajongójaként nagy érdeklődéssel követtem a digitális korszak eljövetelét. A photoshop megjelenése, majd a Phase One középformátumú digitális hátfal azonnal elnyerte tetszésemet. Már 1998-tól elkezdtem figyelemmel kísérni és kipróbálni az Epson féle digitális nyomtatást és a szkennelési technikákat. Immár meg vagyok róla győződve, hogy ezek a technikák kivételes eredményeket produkálnak, ha szakértelemmel és megfontoltan használják őket.

Díjak:

Andrea több éve méretteti meg fotóit nemzetközi gálákon, így nyerte el az év fotósának járó ezüstérmét 2012-ben, Fine Art amatőr kategóriában az ONE EYELAND Photography Award 2012-es versenyén. Ezen a gálán, InMotion fotósorozata – mely galériánkban is látható – 3 különböző katergóriában kapott ezüstérmet (Fine Art - Abstract, Fine Art - Other, Special - Others).

 

Visions című fotósorozata, melynek majdnem egésze megvásárolható galériánkban,  2012 júliusában bronz érmet kapott a Pix de la Photographie Paris megmérettetésen, majd a IPA 2012-es versenyen nevezett 104 ország 108.000 alkotása közül  5 különdíjjal jutalmazták az 5 különféle kategóriában.


Virgina Wolf című képét ugyancsak 2 különdíjjal jutalmazták 2 különböző kategóriában az IPA 2012-ön.

.

 

‹ Művészeink


Fine Art Foto Kortárs Fotógaléria